Next Prev
 

Menu

Kunstenaars…

Tags: , , , , ,

Het komt nogal eens voor dat collega banketbakkers of zelfs mijn eigen persoon worden vergeleken met kunstenaars. Een bijzonder mooi compliment waar zelfs de meest zelfverzekerde vakman -of vrouw blosjes op de wangen van zal krijgen. Mocht je ooit zo’n compliment krijgen: vreselijk van genieten! Maar wat je nou niĆ©t moet doen, is jezelf gaan presenteren als kunstenaar.

Wat mij betreft is de definitie van een kunstenaar iets heel anders als hij in de reguliere wereld wordt gebruikt. Mensen die de vaardigheid van het olieverven hanteren, worden al snel als kunstenaar bestempeld, zonder dat er naar gekeken wordt of hetgeen wat er op het linnen is gepresenteerd ook daadwerkelijk wel kunst-waardig is. Hier zijn ook uiteraard de meningen over verdeeld.

Het verschil ligt dus snel in de vaardigheid die een persoon uitvoert (schilderen, taarten bakken of ontwerpen) en de menselijke mening of datgeen als kunst mag worden omschreven.

Ik ga hiermee dan ook niet de discussie aan wanneer iets kunst is of wanneer niet. Dat blijft een persoonlijke kwestie. Het punt is meer dat je niet over jezelf kan roepen dat je een kunstenaar bent, laat dat aan andere over. Als mensen mij als kunstenaar zien, zie ik dat als een groot compliment. Maar elke dag als ik de bakkerij binnenstap, ben ik slechts een banketbakker die room, suiker en eieren gebruikt om zijn vaardigheden uit te voeren. Een stukadoor zal niet als kunstenaar worden bestempeld, maar een ‘kunstenaar’ die dezelfde vaardigheid uitoefent, maar dan met pindakaas op een vloer, wordt onsterfelijk gemaakt…de wereld op zijn kop! Voor mij staat die stukadoor mijlenver daarboven.