Prev
 

Menu

Blood, sweets and tears…

Tags: , , , , , ,

Een goede titel om veel van het ambacht banketbakker in één zin te omschrijven; “bloed, snoepjes en tranen”. In tegenstelling tot wat met regelmaat verkondigd wordt in guitige bladen en luchtige programma’s, is het bakkersvak niet alleen “gezellig” en “gemakkelijk”. Het is zowel fysiek als geestelijk een zwaar beroep.

Banketbakkers/ Patissiers moeten goed zijn in hun smaak en geur. Daarnaast gevoel hebben voor vormgeving en kleur (architectuur). De gehele dag moeten ze kunnen multitasken en schakelen tussen theoretische en praktische handelingen, het liefst tegelijkertijd. Om de menigte te kunnen ontstijgen en geen standaard banketbakker te blijven vormt inspiratie en de daaropvolgende productontwikkeling een groot goed. Zoeken naar nieuwe of onbekenden smaken en combinaties daartussen. Hoe gaan we die smaken verwerken? Via regulieren bereidingstechnieken of nemen we die ook onderhanden? Welke temperaturen, hoe lang in de oven of doen we het in de barbecue? Of gaan we een bestaande creatie in een nieuw jasje stoppen?…oh ja…en dit alles binnen de krappe marge van de Nederlandse verkoopwaarde.

Het mogen duidelijk zijn, dagelijks ontspannen roeren in pannetjes zit er voor ons volk niet in! Wil ik hierdoor het vak in een “kwaad daglicht” zetten? Absoluut niet! Maar wellicht zijn er een paar ogen geopend die nu met anders naar dat “dure” taartje kijken en ook niet verwachten dat ze na een deeltijd opleiding volleerd banketbakker te zijn…

It’s not a job, it’s a lifestyle…